Help

Celluloid Remix liep tot en met 25 april, de wedstrijd is gesloten!

Hulp nodig? Op deze pagina vind je informatie over:

Remixen
-    stappenplan voor pro’s
-    waarom account aanmaken
-    wat is Creative Commons?
-    pro-level of online mixer?
-    geluid
-    videoformaten

Wedstrijd
-    tot wanneer kan ik meedoen
-    wedstrijdvoorwaarden

Heb je een vraag die niet op deze Help-pagina wordt beantwoord? Stuur dan een mail naar info@celluloidremix.nl

Remixen

Stappenplan voor pro’s

Stap 1. Downloaden
De fragmenten, die speciaal voor Celluloid Remix 2 geselecteerd zijn uit het archief van EYE, staan op een speciale portal op Open Beelden. Bekijk en download de fragmenten door op het fragment te klikken en te downloaden in het door jou gewenste videoformaat.

Stap 2. Remixen
Maak je eigen filmpje door de gedownloade fragmenten te mixen, te editen, je eigen videomateriaal toe te voegen en er zelf muziek onder te zetten. Er bestaan verschillende programma’s die je kunt gebruiken. Verschillende softwareprogramma’s, open source software en online video editing tools. Je kunt zelf kiezen met welke tools je je filmpje maakt.

Let op: Al het materiaal (video, muziek, foto etc.) dat je verwerkt in je mix dient rechtenvrij te zijn, net zoals de fragmenten van EYE. Dat betekent:
- dat het materiaal van jezelf is (jij bent de maker en ‘auteursrechthebbende’)
- dat je toestemming van de rechthebbenden om het materiaal te gebruiken, bijvoorbeeld omdat het onder een Creative Commons-licentie gepubliceerd is. Kijk hier voor meer informatie.

Er zijn verschillende plekken waar je video en muziekmateriaal vandaan kunt halen, die hergebruik toestaan. Let hierbij op dat je muziek of video items uitzoekt waarbij duidelijk aangegeven is dat je het materiaal mag hergebruiken.

Kijk hier voor een bron van goede muziek met CC-licenties.

Stap 3. Uploaden
Maak een account aan op Open Beelden. Upload je filmpje en geef het keyword ‘Celluloid Remix inzending’ mee (hoofdlettergevoelig). Inzendingen worden gepubliceerd op celluloidremix.openbeelden.nl.

Stap 4. Licenseren
Op het Upload-scherm van Open Beelden moet je je creatie de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen licentie (CC BY-SA) geven. Hiermee komen de remixes weer beschikbaar voor hergebruik door anderen.

Stap 5. Volg de wedstrijd
Volg de Celluloid Remix Facebook-pagina en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. De uitslag van de inzendingen wordt bekend gemaakt na 25 april. Meer informatie volgt.

Waarom moet ik een account aanmaken op Open Beelden voordat ik kan inzenden? Logisch dat je je dat afvraagt. Open Beelden is een open mediaplatform dat je in staat stelt om materiaal te downloaden en uploaden. Dat kan op de meeste platforms niet. Een account aanmaken is zo gebeurd.

Wil je echt geen account aanmaken, dan kun je ons een mailtje sturen via info@beeldenvoordetoekomst.nl met een link naar de plek waar we je filmpje kunnen downloaden. Vermeld in je mail: je naam, de titel van je filmpje en een korte toelichting op het filmpje. Wij publiceren je filmpje vervolgens op celluloidremix.openbeelden.nl.

Wat is Creative Commons en waarom moet ik het gebruiken?
Achter Open Beelden schuilt de ‘open content-gedachte’: verschaf vrije toegang tot alle content zodat daar nieuw werk mee gemaakt kan worden. De vrije toegang tot beeldmateriaal regelen we met een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen (CC BY-SA) licentie. Daarmee mag jij van andermans creaties gebruiken maken en zij van de jouwe, zolang je de naam van de maker maar vermeldt. Dat kan een hoop werk schelen, maar, geloven wij, leidt ook meer creativiteit.

Uitleg over de Creative Commons BY-SA licentie kun je hier vinden.

Ben ik een ‘pro’ ?
Dat beslis jij zelf. Heb je enige ervaring met video editing en werk je het liefst met je eigen software? Download dan de fragmenten om ermee te gaan werken. Op de meeste Macs en PC’s wordt software meegeleverd om video’s mee te editen, zoals iMovie (Mac) en Windows Live Movie Maker (Windows). Beschik je toevallig over een professionele studio? Dat is mooi, maar geen garantie voor de beste remix.

Heb je niets met bovenstaande of wil je liever direct online aan de slag? Geen probleem. Dan doe je mee met de Online Mixer. Daarvoor heb je niets anders nodig dan wat tijd en creativiteit. Aan het eind vragen we je wel om een account aan te maken als dat niet al hebt.

Geluid
De fragmenten van EYE komen uit de periode van de stille film. Jouw inzending hoeft niet per se geluid te bevatten, maar als je dat wilt, kan dat wel. Onder Clips vind je een aantal geluiden die je kunt gebruiken. Deze zijn afkomstig uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De geluiden zijn ook beschikbaar in de Online Mixer. Voor muzikale soundtracks verwijzen wij je graag naar http://dig.ccmixter.org. Daar staan honderden tracks die te gebruiken zijn onder CC-licentie.

Videoformaten
Als je de fragmenten downloadt, zelf je mix maakt en vervolgens uploadt, dan mag je uploadbestand maximaal 500 Mb groot zijn. Het systeem kan bijna alle video-bestandsformaten aan (o.a. mov, mp4, flv). Als je de online mixer gebruikt, dan maakt de mixer zelf een bestand aan en comprimeert deze tot het juiste formaat.


WEDSTRIJD

Tot wanneer kan ik meedoen?
Celluloid Remix 2: Found Footage loopt van 25 januari tot 25 april 2012. Filmpjes die na 25 april ingestuurd worden, dingen niet meer mee naar de prijzen. Na deze periode kun je natuurlijk nog wel aan de slag met het materiaal van de wedstrijd en blijven de fragmenten ook online staan.

Wedstrijdvoorwaarden
Alle wedstrijdvoorwaarden voor deelname aan Celluloid Remix kun je lezen op onze Wedstrijdvoorwaarden-pagina. Deze hebben we opgesteld met het uitgangspunt dat niet alleen het archiefmateriaal van het EYE, maar ook alle remixes door derden onder de voorwaarden van de Creative Commons Naamsvermelden-GelijkDelen licentie hergebruikt mogen worden.