Over Celluloid Remix 2

Celluloid Remix liep tot en met 25 april, de wedstrijd is gesloten!

Op deze pagina vind je alles over: 
-      meedoen
-      de Bits and Pieces-collectie
-      achtergrond van het remixen
-      partners
-      prijzen
-      jury

EYE Film Instituut Nederland en Beelden voor de Toekomst organiseren Celluloid Remix 2: Found Footage. Dit is de tweede editie van de succesvolle videoremix-wedstrijd met historische fragmenten uit de filmcollectie van EYE. Professionals en amateurs remixen bijzonder filmmateriaal uit de collectie Bits & Pieces tot nieuwe, korte films met een eigen soundtrack. Een professionele jury beoordeelt de inzendingen. De wedstrijd wordt afgetrapt met een eerste remix, gemaakt door Victor Ponten van creatief bureau Habbekrats.

Blijf op de hoogte van het verloop van de wedstrijd via de Celluloid Remix Facebook-pagina. De eerste editie van Celluloid Remix vond plaats in 2009. Lees hier meer en bekijk de inzendingen van deze editie.

meedoen
Iedereen kan meedoen. De opdracht is om een remix te maken van de aangeboden filmclips, passend bij het thema van de wedstrijd: Found Footage. De mix mag max. 3 minuten duren. Kies om de Online Mixer te gebruiken of download de fragmenten als je liever met je eigen software aan de slag te gaat. Het is toegestaan om in de remix naast de archiefbeelden eigen of elders gevonden (legaal) beeldmateriaal en audio te verwerken. De sluitingsdatum voor het inzenden van remixes is 25 april 2012.

collectie
Voor de contest selecteert EYE circa 45 fragmenten uit de collectie Bits & Pieces: een unieke deelcollectie van EYE. 

Uit nood geboren
Archieven ontvangen regelmatig korte fragmentjes van films die allang vergeten of verloren zijn. In de meeste gevallen worden deze stukjes uiteindelijk weggegooid, omdat het bijna onmogelijk (en bijzonder inefficiënt) is om ze nog verder te identificeren, te registreren en terug te vinden. Toch kunnen dergelijke fragmenten soms zo bijzonder zijn dat een archiefmedewerker die zoiets eenmaal ziet, het niet over zijn hart kan verkrijgen om het zomaar weg te doen: hier ontstaat een ‘Bits&Pieces’ collectie.

Na 20 jaar en diverse conservatoren is het maken van Bits&Pieces (B&P) een traditie geworden voor generaties archivarissen bij EYE. Inmiddels bestaan er 623 B&P en dat aantal blijft groeien. 

Niet aankomen 
Er zijn enkele vaste ‘’spelregels” bij het maken van de B&P. De fragmenten worden precies zoals ze uit het blik komen weergegeven; zonder begin en einde, zonder vertaling. Niets mag ingekort of hergemonteerd worden. Het doel is juist de verwarring en bewondering van de archivaris bij het eerste keer zien van deze beelden te delen met het publiek. De archivaris is degene die het materiaal vindt en vertoont, maar is geen filmmaker. 

Hergebruik 
De B&P collectie sluit naadloos aan bij het hergebruik van archiefmateriaal, dat door EYE zo belangrijk wordt gevonden. Vele artiesten (Fiona Tan, Gustav Deutsch, Spinvis, DJ Spooky en vele anderen) laten zich inspireren door de B&P. Door hun niet-lineaire, niet-dwingende vorm zijn de B&P bruikbaar voor diverse projecten.

achtergrond
Het ‘remixen’ van film is niks nieuws. Films uit het begin van de filmgeschiedenis waren vaak halffabricaten: de films werden soms door de vertoner verknipt en met ander (eigen) materiaal tot een nieuwe compilatie gemaakt. Tijdens de vertoning werden de films vaak toegelicht door een ‘explicateur’ en van muziek voorzien door een muzikant of orkest. De rangschikking van het filmmateriaal tot een filmprogramma was vaak gebaseerd op de voorkeuren van de vertoner.

partners
Celluloid Remix 2: Found Footage wordt georganiseerd door EYE en Kennisland in het kader van Beelden voor de Toekomst. Er wordt gebruik gemaakt van Open Beelden, het platform voor open video content geïnitieerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De Online Mixer werd gerealiseerd door Driebit.

prijzen
De inzendingen voor Celluloid Remix 2 worden beoordeeld door een professionele jury. Dit is er te winnen:

1e prijs
-       €750 te besteden aan hard- of software naar keuze
-       Een jaar lang gratis toegang in EYE
-       Vertoning van de remix in het nieuwe gebouw van EYE

2e prijs    
-       Vertoning van de remix in het nieuwe gebouw  van EYE.
-       Resolume 4 Avenue & Arena VJ Software

De sluitingsdatum voor het inzenden van remixes is 25 april 2012 (de wedstrijd is gesloten!).

De jury van Celluloid Remix 2 bestaat uit:

-       Aernout Mik (Videokunstenaar http://www.moma.org/visit/calendar/exhibitions/61)
-       Peter Delpeut (conservator EYE, de man achter de Found Footage tentoonstelling in EYE
-       Elif Rongen (Silent Film Specialist / Film Collections EYE)
-       Ernst-Jan Pfauth (redacteur NRC / nrc.next)
-       Victor Ponten (filmmaker & creatief directeur Habbekrats)